Scrumbia de plastic! PET-ul de pe râul Olt a devenit marcă protejată la nivel european

România are încă o marcă de origine controlată la nivel european, ceea ce înseamnă că nimeni nu are voie să producă așa ceva fără să aibă sediul la noi în țară și societate cu capital românesc. În timp ce în restul Europei PET-ul de râu este aproape de dispărut, în țara noastră încă mai există o populație numeroasă și diversă.

„PET-ul de Olt e o specie care coboară în primăvară, din munții Hășmașu Mare, când ies românii la grătare, și se deplasează prin râurile cu apă dulce până la Marea Neagră, unde își depune dopurile și se înmulțește. Apoi PET-ul, la fel ca somonul sau peștii din familia sturionului, urcă înapoi pe cursul râului în amonte, de aceea poate fi observat toamna în defileul Oltului, în nordul județului Vâlcea, sau pe lângă Făgăraș”, spune inginerul bioplastician Teodor Cazacu, de la Ministerul Mediului. 

Foarte des întâlnit și cu multe subspecii, PET-ul de OLT este foarte apreciat în România. Legendele spune că dacă prinzi un PET de 7 litri poți să-ți pui o dorință. Totodată, pescarii care prind un pet mic, de 0,5 litri, trebuie să se comporte sportiv, să-l pupe și să-l arunce înapoi în apă, ca să mai crească. În arealul carpatic se întâlnesc peste 100 de specii de PET, cum ar fi PET-ul mamifer, de lapte, PET-ul de bere, PET-ul de Mona, cel de diluant, de ulei de motor și cel de cocârț.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

4 decembrie 2018 14:43
Citește mai mult despre: Olt PET specii protejate

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult