Telescopul spaţial James Webb, atât de precis încât vede părul din jurul găurilor negre

O întrebare care îi frământa de milenii pe cei mai mari astronomi ai omenirii – au sau nu păr găurile negre? – şi-a găsit în sfârşit răspunsul: unele, da! Totul, mulţumită telescopului spaţial James Webb, mai mare şi mai potent decât Hubble şi chiar şi decât observatorul astronomic Vasile Urseanu.

Proaspăt lansat, James Webb a fotografiat pentru prima oară părul din jurul găurii negre FZ-402, aflată în constelaţia Andromeda, cunoscută popular ca „Jgheabul”.

„E un păr creţ, gros, alcătuit în mare parte din materie întunecată, exact cum v-aţi aştepta de la o gaură neagră. Însă asta nu înseamnă că toate găurile negre au păr – sau că îl poartă aşa tot timpul. Poate că FZ-402 l-a lăsat lung doar pe timp de iarnă, fiindcă acum e mai frig şi nu se poartă bikini. Altor găuri negre poate că nu le place şi îl epilează tot timpul. Până la apariţia unor imagini noi, putem doar specula. Spaţiul cosmic e un loc fascinant”, explică Michelangelo di Caprio, astronom şef adjunct la Universitatea Spaţiu Haret din Cape Canaveral.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
27 decembrie 2021 17:07
Citește mai mult despre: gauri negre spatiu stiinta telescop

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult