Toată lumea știe de planetele Mercur și Uranus, dar ați auzit de asteroidul Patrubuci?

Astronomia este o știință puțin promovată în România, majoritatea locuitorilor cunoscând ce se află în spațiul cosmic mai mult de la Horoscop decât dintr-o carte de știință. Totuși, astronomii nu sunt așa de plicticoși cum par, ca dovadă denumirilor planetelor din sistemul nostru solar, de la Mercur la Uranus. 

Mai puțin cunoscut este însă și asteroidul Patrubuci, numit așa de aceeași Organizației Internațională de Astronomie care a dat și celelalte denumiri. Acesta a venit din centura Kuiper, din zona obiectelor transneptuniene după ce a fost lovit de cometa FS-8, una din cometele minore ale sistemului nostruși se îndreaptă spre soare, urmând a fi capturat de stea în două milioane de ani. 

Observațile făcute cu radiotelescopul de la Derriere, din Menton Franta, au arătat că asteroidul este compus 70% din apă și o parte a acestuia e acoperită de niște cilindri apăruți sub efectul gravitației planetei Venus, formațiunile fiind compuse dintr-un material asemănător cheratinei. Sonda Spațiala Armstrong 2, deținută de NASA, are ca misiune aterizarea pe acest asteroid și efectuarea de săpături în adâncime pentru a putea fi examinat mai bine întrucât se bănuiește că pe el ar putea fi urme de aminoacizi complecși similari celor care au permis apariția vieții pe pământ. 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

18 iulie 2019 16:51
Citește mai mult despre: spatiu

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult