Uită de variola maimuței! Ce e talpa cămilei, boala care afectează mii de femei zilnic

Toată vâlva stârnită de variola maimuţei riscă să distragă atenţia de la alte zoonoze teribile care afectează mii de persoane în fiecare zi! Experţii atrag atenţia că tot mai multe femei suferă de talpa cămilei, o maladie extrem de vizibilă mai ales în sezonul cald.

Această boală a apărut în urmă cu mii de ani, dar cercetătorii ştiu încă foarte puţin despre ea. „Nu e clar când a trecut prima oară de la cămilă la om, însă un lucru e sigur: în fiecare an diagnosticăm mii de cazuri de talpa cămilei, mai ales la persoane de sex feminin. Bărbaţii par a fi imuni, doar la balerini şi biciclişti întâlnim uneori o boală similară, numită popular încovrigătura şarpelui”, explică dr. Salman Ţurloi, profesor la Universitatea de Medicină Inclusiv Veterinară din Constanţa.

„Sună contraintuitiv, dar yoga şi mersul la piscină nu ajută deloc atunci când ai talpa cămilei. E recomandat chiar să porţi pantaloni mai largi, ca să reduci stigmatul social asociat acestei afecţiuni”, adaugă profesorul Ţurloi.

Un marş al pacientelor cu talpa cămilei va avea loc în luna iunie pe şoseaua Kisdeleff din Capitală, pentru a scoate în evidenţă această problemă din ce în ce mai umflată şi a o readuce pe buzele tuturor.

Scris de TNR
23 mai 2022 16:00
Citește mai mult despre: boli medicina variola maimutei

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult