Un călugăr tibetan poate să stea pe budă fără să citească nimic pe telefon sau tabletă

Legende despre capacități extraordinare ale preoților tibetani și despre performanțele uluitoare pe care le poate atinge corpul uman în urma unei intense pregătiri și stări de meditație au împânzit lume occidentală de sute de ani. Nu este un secret că în templele și mănăstirile din Asia, inițiații pot reuși lucruri care ar putea fi imposibile pentru oamenii de rând.

În secolul al XX lea, franțuzoaica Alexandra David Neel, o figură de referință în lumea exploratorilor și scriitorilor, a întreprins în 1924, o călătorie curajoasă în Lhasa, Tibet, moment în care oricărui străin îi erau interzise călătoriile în Tibet. Aceasta a povestit în jurnalul său despre călugărul tibetan care putea să stea pe veceu fără să citească nimic.

Legenda acestuia dăinuie și în zilele noastre și a fost confirmată de o echipă a canalului de televiziune National Geographic. Jurnaliștii au fost în China – Tibet și au reușit să stea de vorbă cu acest înțelept budist cu putere de concentrare ieșită din comun. Chiar dacă tehnologia a evoluat, oamenii având acum tablete și telefoane mobile, Gouam Trungpa nu are nevoie de ele când se duce să-și face nevoile, putând sta seren chiar și ore bune dacă orezul nu a fost fiert bine. Înțelepții din școlile tibetane Kagyu și Nyigma spun că acesta este un fel de Bohdi, care a atins iluminarea supremă, ceea ce înseamnă nu doar că este fericit ci și că poate să meargă noaptea la toaletă fără să aprindă lumina.

Scris de Eftimie
29 iunie 2016 10:06

Articole asemanătoare

Vezi mai mult