Un român care încă are maus cu bilă a reuşit să-l înregistreze ca vehicul istoric

Există speranţă pentru iubitorii tradiţiei! După mulţi ani de luptă cu birocraţia românească, un român a reuşit să-şi omologheze ca vehicul istoric mausul cu bilă, un Genius cu trei butoane din 1994. Decebal Popescu spune că mausul a aparţinut bunicului său, boierul Costache Cantacuzino-Poppescu, care în ultimii ani de viaţă l-a folosit ca să se joace Warcraft 1 pe calculatorul din conacul său, un 486 DX/2 cu 16 mega de RAM.

„Când l-am descoperit în mansarda casei bunicului, nu mi-a venit să cred. Un maus adevărat cu bilă! Ştiam că bunicul fusese un om bogat şi excentric, dar aşa ceva n-am văzut decât în filmele de epocă. Probabil valorează o avere, mi-am spus!”, recunoaşte tânărul.

„Mi-a luat ani de zile să-l restaurez, respectând întocmai metodele din ’94. Lăcaşul bilei era plin de scame şi jeg. Dumnezeu ştie cu câte beţe de urechi am scotocit în el. Am avut grijă să nu-i afectez rotiţele, fiindcă nicăieri nu mai găseşti piese de schimb pentru bijuteria asta. Pe urmă l-am învelit într-un prosop şi am mers cu el la RAR, unde a început balamucul. Mi-a luat trei ani numai ca să-i conving că e un vehicul, darămite că e unul de patrimoniu!”

„A trebuit să găsesc instrucţiunile originale ale mausului, cutia, discheta cu drivere, biografia industriaşului Rudolf von Genius, carneţelul cu comenzi de MS-DOS, ba chiar şi poze cu bunicul jucându-se Warcraft 1. Singurii care m-au ajutat au fost pasionaţii de mauşi cu bilă din străinătate, pentru că acolo oamenii îşi respectă trecutul”, a adăugat tânărul.

În viitor, Decebal speră să înfiinţeze un club al pasionaţilor de mauşi retro, cu care să organizeze, la ocazii speciale, partide demonstrative de Warcraft 1 prin dial-up.

28 noiembrie 2017 11:11
Citește mai mult despre: bila istorie mouse rar retro vehicul istoric

Alte articole

Vezi mai mult