Vremea s-ar putea strica la loc din cauza fumului de grătare dispersat în atmosferă

Cu schimbările climaterice nu este deloc de glumit. Orice acțiune a omului în natură are efecte dezastruoase asupra echilibrului ecologic. Ca dovadă, ultimele măsurători atmosferice arată că fumul de la grătare ar putea acoperi cerul României cu nori groși, aruncându-ne direct într-o toamnă lungă și tristă. În acest weekend, peste 4 milioane de români au aprins grătarul în public.

„În momentul de față România produce mai mult fum de grătar decât pe vremea când avea combinate chimice, siderurgice și altele de industrie grea. Particolele de fum de la grătar sunt mult mai periculoase decât cele de la Copșa Mică sau Azomureș, pentru că au și urme de mici în ele, molecule care se lipesc și lasă grăsime”, a declarat expertul în ecosisteme Decebal Popescu.

Norii groși de grătar de mici, ceafă de porc sau chiar niște coaste de berbecuț ar putea acoperi soarele în doar câteva zile. Problemele grave vor apărea când se vor întâlni cu un front de aer rece, pentru că rezultatul ar fi ploi prelungite și grindină de unsoare. „Dacă aveați impresia că poleiul e alunecos, așteptați un pic și veți vedea cum e să mergi cu mașina pe asfalt când e totul acoperit cu un strat de trei centimetri de untură”, avertizează specialiștii.

Scris de Ef
2 aprilie 2016 12:04
Citește mai mult despre: fum gratar

Alte articole

Vezi mai mult