Ajunsă în pragul falimentului, Grecia speră să-şi pună din nou pe picioare economia prin aducerea pe linia de plutire a vechilor companii filosofice de stat. Cândva profitabile, întreprinderile de filosofie zac în paragină de mai bine de 2.300 de ani. Dezinteresul autorităţilor şi lipsa unui investitor străin care să ştie greaca veche la perfecţie au dus la colapsul acestui sector economic.

Dacă pe vremea lui Socrate întreprinderile filosofice greceşti explicau concepte pe bandă rulantă, Grecia a ajuns acum să importe filosofie, mai ieftină şi mai proastă, din China. 

“Nu credeam că se va ajunge aici”, a declarat premierul elen, într-un discurs către popor. “Dacă Platon ar şti că nu mai producem deloc filosofie şi că importăm, pentru consumul intern, numai din China şi India, s-ar răsuci în urna lui cenuşă.”

Grecia vrea să-şi relanseze sectorul filosofic prin privatizarea tuturor companiilor de profil. Investitorul nu trebuie să dispună numai de bani, ci şi de o bună cunoaştere a filosofiei greceşti, în special a presocraticilor.

“Vrem să punem accentul pe presocratici, asta se cere acum”, a precizat premierul grec. E absolut necesar ca investitorul să fie familiarizat cu Parmenide, Heraclit şi Anaximandru. Ideal este să fi tradus din aceştia, eventual să aibă doctoratul pe aşa ceva, dar nu suntem nici noi absurzi, ne putem înţelege. Până acum, avem un favorit pentru reluarea a două astfel de companii, un român cu nume religios: Vanghelie. Mi-a plăcut băiatul ăsta, e foarte bine pus la punct cu ontologia lui Parmenide, vorbeşte numai despre lucruri “care sunt”. A spus că o să preia companiile pe persoană fizică, dar până la urmă e treaba lui ce face. Bine cel puţin că n-am dat peste o lepră incultă.”
beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Dan | Monday, 15.03.2010 10:40 Social

National Cinematografic