După cum ştiţi matematicianul rus Grigrory Perelman – după poză seamănă lei cu regizorul ăla de la metrou care vrea bani, în loc să vrea scenarii – a câştigat un milion de dolari. Nu, nu a calculat probabilităţile la ruletă, cel puţin nu la aia rusească, ci a rezolvat o problemă de matematică pe capul căreia fusese pus un milion de dolari. Moartă sau vie.
Problema poartă numele de Conjectura lui Poincare şi vă este, probabil, foarte cunoscută. Nu mai încercaţi s-o rezolvaţi că a săvârşit-o un profesorul rus din Sankt Petersburg care trăieşte într-un apartament plin de gândaci. (Din punctul ăsta de vedere, ştiu, nu e nici o diferenţă între savanţii noştri şi ai lor).

Rusul în cauză e considerat cel mai deştept om din lume (aici încep deja oareşice deosebiri). Ideea e că a refuzat banii, milionu’, pă Conjectură!
Conjectura lui Poincare e pe piaţă din 1904, ca formă de a se răzbuna pe generaţiile viitoare a unui moş chitros, Henri Poincare, ofitcat că nu dăduse de cap Teoriei lui Fermat.
Conjectura spune cam aşa: Dacă într-un spaţiu închis tridimensionalorice arc de cerc închis se poate micşora până la un punct, acest spaţiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sferă tridimensională.

Ştiu că e frustrant să aflaţi că milionul s-a dus dracului. Totuşi, ăluia care vine cu o altă rezolvare îi dau eu o bere. Bineînţeles, după ce verific rezolvarea.
beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Mihai | Friday, 26.03.2010 11:59 Social

National Cinematografic