"Un om serios" (A Serious Man) este un fel de ecranizare a cărţii lui Iov, o adaptare modernă a poveştii omului corect care e lovit pe nedrept de necazuri. Totuşi, pentru că e regizat de fraţii Cohen, filmul este, trebuie să fie, o comedie neagră. Dacă fraţii Cohen ar face un film despre Holocaust, probabil că tot o comedie neagră ar ieşi.
Oamenii ăştia fac comedie neagră pe orice subiect, indiferent dacă e prea sobru ca să iasă o comedie sau prea comic ca să aibă nuanţe întunecate.


Partea neagră a filmului e clară. Un evreu american se confruntă, din senin, cu o avalanşă de necazuri care, nu se ştie exact cum, s-au sincronizat perfect. Nevasta îl anunţă că divorţează pentru a se căsători cu amantul, fiul lui fumează marijuana, fratele ratat stă pe capul lui, iar tatăl unui elev încearcă să-l mituiască. La un moment dat, amantul soţiei moare într-un accident de maşină, iar el se trezeşte obligat să-i plătească înmormântarea. Şi ăsta e doar începutul.

Partea comică e mai greu de găsit, dar sunt sigur că există. Cel puţin în ochii unora, mai sadici din fire. Pentru ei, într-adevăr, filmul e o comedie neagră. La fel cum “Un om serios” e un film porno pentru persoanele care au un fetiş pentru fataliştii evrei cu ochelai, îmbrăcaţi la costum.  

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de Dan | Thursday, 15.04.2010 10:27 Social

National Cinematografic