Mai mult curse aeriene au fost anulate azi, din cauza unui nor de fum care s-a ridicat deasupra Rom├óniei. Potrivit speciali┼čtilor, fumul provine de la micii care sf├ór├óie ├«nc─â de diminea┼ú─â pe gr─âtarele din toat─â ┼úara.


Controlorii de trafic aerian au interzis aeronavelor s─â se mai ridice de la sol. Se pare c─â fumul de mici este extrem de periculos pentru avioane, un aparat de zbor care a p─âtruns ├«ntr-un astfel de nor este ca ┼či pr─âbu┼čit. Fumul intr─â cu u┼čurin┼ú─â at├ót la motoare, c├ót ┼či ├«n carlinga pilo┼úilor, pe care ├«i face s─â saliveze ├«n draci. Din cauza mirosului de mici, pilo┼úii - dar ┼či copilo┼úii, c─â ┼či ei sunt oameni - devin foarte irascibili, le sare mu┼čtarul imediat.

Speciali┼čtii de la Institutul de Meteorologie spun c─â norul de fum cu miros de mici se deplaseaz─â c─âtre vest. Se pare c─â va p─âr─âsi spa┼úiul aerian al Rom├óniei m├óine diminea┼ú─â, c├ónd va pune ├«n pericol traficul ┼či prin alte p─âr┼úi ale Europei.

"Dup─â ce c─â avem ni┼čte drumuri ca vai de ele,┬á mai bine mergu cu ma┼čina prin ┼čan┼ú, pe la marginea lor, acum ne-au devenit impracticabile ┼či culoarele aeriene", se vaiet─â un pasager care a┼čteapt─â de azi diminea┼ú─â, ├«n Aeroportul B─âneasa, plecarea cursei c─âtre Roma. "Nu este posibil a┼ča ceva, guvernan┼úii ar trebui s─â ia m─âsuri, eventual s─â pun─â taxe mai mari pe pasta de mici. Mie cine ├«mi pl─âte┼čte ├«nt├órzierea?"

Constantin Mititelu, ┼×ef al Inspectoratului pentru situa┼úii de urgen┼ú─â Bra┼čov: "Este un dezastru natural, nu avem ce face, nu e vina nim─ânui c─â 1 mai a picat anul ─âsta ├«ntr-o zi de weekend. Ultima oar─â c├ónd s-a ├«nt├ómplat asta, spa┼úiul aerian a fost ├«nchis dou─â s─âpt─âm├óni. Diferen┼úa e c─â atunci rom├ónii n-au sim┼úit propor┼úiile dezastrului, habar n-aveau ce-i aia mers cu avionul."

 

Scris de TNR | Saturday, 01.05.2010 12:49 Social

National Cinematografic