cartarescu-si-hertaDupă ce a fost prins, ucigaşul elevului din Craiova le-a declarat anchetatorilor: “Ei, asta e, l-am omorât! Zece ani pentru un prost!” Cuvintele astea sunt cutremurătoare. Am înţeles că l-a înjunghiat de două ori în inimă, curmându-i viaţa la numai 17 ani, dar de ce trebuie să-l jignească? Ce i-a făcut? Cu ce i-a greşit victima ca să zică acuma despre el că e prost?

 

Boc îl contrazice timid pe Băsescu şi spune că, în 2030, viaţa ne va obliga să egalizăm vârsta de pensionare. De ce zic că-l contrazice timid? În primul rând, că nu acum e nevoie de măsura respectivă, ci peste 20 de ani. În al doilea rând, n-o spune el, Boc, ci viaţa.

 

La un an după ce Herta Muller a primit Nobelul pentru literatură, luându-le practic premiul de la gură altor scriitori născuţi în România, Cărtărescu se supără, în sfârşit pe Herta. Dar nu pentru că ea a luat Nobelul şi el nu, cum ar fi fost poate mai normal într-o ţară de căcat ca a noastră. Cărtărescu e mâhnit pentru că Herta a spus despre el că, în loc să facă ceva împotriva dictaturii comuniste, a stat ca blegul şi a scris poezii. Cu alte cuvinte, Herta nu-l lasă acum să câştige nici Nobelul pentru pace.

 

Ilie Năstase a spus că ar deporta toţi ţiganii în Harghita, dacă ar fi după el. Consiliul pentru combaterea discriminării s-a sesizat imediat, dar nici nu ştii de ce să-l acuzi mai întâi. În primul rând, Ilie Năstase e rasist pentru că vrea să scape de ţigani. Pe urmă, mai e şi xenofob, pentru că vrea să-i trimită pe capul ungurilor. Cred că asta ar fi umilinţa supremă pentru români: Să înceapă şi ungurii din Ţinutul Secuiesc să ne expulzeze ţiganii, iar ţiganii să vrea să se întoarcă acolo după două-trei săptămâni.

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de Dan | Friday, 08.10.2010 14:01 Social

National Cinematografic