Ca în fiecare an, Patriarhia a scos din biserică racla cu moaştele Sfântului Întâi Decembrie cel Nou, ocrotitorul României Mari. În ciuda frigului de afară, credincioşii români s-au adunat cu miile ca să se închine Sfântului Întâi Decembrie, despre care se spune că poate să vindece românii de habotnicie, ipocrizie și fățărnicie. Ortodocşii de rit vechi nu au participat la această sărbătoare pentru că după calendarul vechi, Sfântul Întâi Decembrie pică pe 14 Decembrie.

sfantul_intai_decembrie.jpg Deşi Întâi Decembrie este prăznuit peste tot în ţară, sfântul românilor nu este primit la fel peste tot. La Miercurea Ciuc, extremistul maghiar Csibi Barna a făcut un nou gest provocator la adresa românilor, spânzurând o păpuşă pe care a lipit chipul lui Întâi Decembrie. El şi-a explicat gestul spunând că Întâi Decembrie nu a fost nicidecum un sfânt ci un criminal, care a făcut mult rău ungurilor din Covasna şi Harghita: „Întâi Decembrie a intrat în calendar în locul Sfântului Cincisprezece Martie catolic, adevăratul ocrotitor al secuilor”, spune Csibi Barna.

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de adi | Thursday, 01.12.2011 16:12 Social

National Cinematografic