63% dintre români n-au încredere în infractorii autohtoni

Conform unui sondaj comandat de TNR, 63% dintre români nu au încredere în infractorii autohtoni. Rezultatele studiului vin să contrazică percepţia generală, conform căreia infractorii sunt „băieţi deştepţi, care ştiu să se descurce”.

Sociologul Vasile Zăbrele, cel care a condus studiul despre percepţia românilor asupra infractorilor, a explicat, în exclusivitate pentru TNR, motivele pentru care încrederea în infractori este atât de mică. „Românii sunt de părere că foarte mulţi infractori reuşesc în meserie cu ajutorul altora, nu prin forţe proprii. Fără ajutorul poliţiştilor, judecătorilor sau politicienilor, mulţi dintre ei n-ar avea nici o şansă”, spune acesta.

În plus, el susţine că un infractor în care îţi poţi pune încrederea e unul care se descurcă la fel de bine şi în România, şi în Statele Unite, şi în Bostwana. „Mulţi dintre infractorii noştri sunt de uz intern, dacă şi-ar încerca şansele într-o altă ţară n-ar avea nici sfert din succesul pe care îl au în România. În absenţa climatului propice asigurat de politicieni, judecători şi poliţişti, mulţi infractori ar fi oameni simpli, fără şanse să-şi treacă ceva notabil în cazier”, crede reputatul sociolog.

Scris de Calin
25 noiembrie 2010 19:11

Alte articole

Vezi mai mult