asomarea_vecinului_de_ignatCele mai recente norme ale Uniunii Europene le dau bătăi de cap gospodarilor din judeţul Vaslui. Aceştia sunt nemulţumiţi că legea îi va obliga să îşi asomeze vecinii înainte să îi sacrifice în cadrul tradiţionalelor încăierări de iarnă de la birtul sătesc.

“Europenii nu au pic de respect faţă de obiceiurile noastre străbune”, declară Sandu T., agricultor din zona Bârladului. “De sute de ani, vecinul se taie de Ignat într-un cadru festiv, când ne îmbătăm cu toţii şi ne luăm la bătaie. Uneori se mai întâmplă să fie inconştient, de la votcă, dar să fim noi obligaţi să îl adormim înainte, asta e o jignire la adresa părinţilor şi bunicilor noştri. Înţeleg să faci asta când îţi tai o rudă sau un prieten, dar un vecin e doar un vecin, nu-i om ca mine şi ca tine.”

Mai mulţi săteni au început deja să adune furci şi topoare pentru declanşarea procedurilor legale de înscriere a tăierii vecinului în patrimoniul imaterial UNESCO. Astfel, ei speră să poată împiedica intrarea în vigoare a normei UE înainte de sosirea Sărbătorilor de iarnă.
beretnr4bnnrmic.png

Dacă ți-a plăcut acest articol, sigur o să-ți placă și berea Times New Roman. Nu că vrem să ne lăudăm, dar ne pricepem la bere cel puțin la fel de bine ca la scris virale. Convinge-te singur: bereatnr.ro/shop!

Scris de Vasile | Saturday, 03.11.2012 11:00 Social

National Cinematografic