copiipluralCurând, ortografierea cuvintelor cu multe i-uri nu va mai fi un mister pentru nimeni! Recent întrunită, Academia Română a propus noi norme de scriere, menite să pună capăt nelămuririlor privind pluralul corect al multor substantive. Noua regulă, spun lingviştii, poate fi rezumată în câteva cuvinte: “Câţi copii avem, atâtea i-uri punem”.

“Până şi nouă ne e uneori neclar dacă e cazul să scriem ‘copii’ sau ‘copiii’, mai ales pe Facebook, unde găsim atâtea variante”, declară Răzvan Fediuc, academician. “De ce nu ne-am gândit mai devreme la această regulă simplă? Când e unul singur, se scrie copil, cu un singur i. Când e vorba de doi copii, scriem copii cu doi i; când sunt trei, scriem copiii. Şi aşa mai departe. Regula va fi valabilă pentru toate substantivele cu plural în -i: un câine, trei câiniii. Un băiat, şapte băieţiiiiiii. Simplu şi eficient!”

Un sprijin neaşteptat pentru noua normă a venit din partea economiştilor, care susţin că aceasta îi va convinge pe români să se mulţumească cu puţin: “Oamenii care cumpărau în mod normal zece, unsprezece pâini se vor limita la două, trei, pentru că vor obosi repede să înşire i-uri pe lista de cumpărături.”

TNR refuză să ia banii pregătiți de Guvern pentru presă. Mai bine ne apucăm de făcut bere decât să facem presă cu bani de la stat. Și chiar vorbim serios: bereatnr.ro!

Scris de Vasile | Monday, 08.04.2013 20:24 Social

National Cinematografic