detoate_recoltaPână la sfârşitul anului, o şaorma obişnuită cu de toate ar putea costa 30, 40 de lei, avertizează specialiştii, după ce culturile de de toate din sudul şi estul ţării au fost grav afectate de vânt, inundaţii şi dăunători. Dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte, România ar putea să fie obligată să importe de toate din ţările vecine pentru a asigura funcţionarea şaormeriilor pe tot parcursul anului.

“E o situaţie tragică”, susţine Decebal Popescu, inginer agronom. “Cartiere întregi din oraşele mari depind de de toate pentru supravieţuire, însă recolta pe 2013 e aproape sigur compromisă. Fermierii noştri au nevoie urgent de sisteme de irigaţii moderne, plase contra grindinei şi pesticide împotriva gândacilor care atacă de toate. Altfel, riscăm să dăm de 3 ori mai mult pe o şaorma cu de toate turceşti sau ungureşti.”

“Cândva, aici creşteau nişte de toate cât pepenii de mari. Venea Ceauşescu în inspecţie, îl întâmpinau pionierii cu coşuri imense de de toate. Acum abia producem cât să le punem copiilor o brumă de de toate pe masă, nici nu visăm să ne rămână să vindem la şaormerie“, declară cu întristare un agricultor.
Scris de Vasile | Thursday, 11.04.2013 15:19 Social

National Cinematografic