Vechi motiv de ceartă între Turcia şi România, sabia lui Ştefan cel Mare de la Istanbul e doar un fals! O spun cercetătorii Institutului de Arheologie “Fane Mavrocordat” din Tecuci, care spun că au descoperit, printre ruinele unei pieţe agroalimentare din secolul XVI, adevărata sabie a lui Ştefan, cea pe care voievodul o folosea pentru a încerca pepenii.
 dop_pepene_stefan.jpg

“E incredibil cât de bine s-a păstrat dopul de pepene din vârf. Mai mult, acesta se potriveşte perfect cu gaura din pepenele pe care Ştefan cel Mare îl ţine în braţe în ultimul său portret”, spune un cercetător tecucean.

“Nu am nicio îndoială că e adevărata sabie a domnitorului moldovean, poate chiar cea pe care a folosit-o în bătălia de la Dăbuleni, când moldovenii şi valahii s-au bătut pe un harbuz deosebit de mare şi dulce, adus de negustori din Turcia”, continuă omul de ştiinţă.

“O legendă din acele vremuri spunea că undeva în lunca Siretului e un pepene uriaş, iar acela care reuşeşte să scoată dopul din el cu sabia e adevăratul domn al Moldovei”, a adăugat un istoric aflat prin preajmă.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Vasile | Wednesday, 12.07.2017 15:41 Social

National Cinematografic