Adrenalina la vârsta a treia: pensionarii din Drumul Taberei trăiesc periculos

Asist la un fenomen straniu în fiecare dimineaţă: la trecerea de pietoni din intersecţia de la Moghioroş pensionarii fac slalom printre maşini, de regulă când semaforul arată roşu pentru pietoni şi verde pentru maşini. Când e verde pentru pietoni, lumea parcă se opreşte în loc: stau şi maşinile, stau şi majoritatea pensionarilor. În schimb, la roşu pentru pietoni maşinile şi pensionarii mai că se calcă în picioare. Sau mă rog, pe roţi.

Trecerea de pietoni atrage ca un miraj pensionarii din zonă. Când e verde sunt unii cu o mimică tristă, de oameni înfrânţi: tocmai au ratat şansa de a traversa pe roşu. Nu e nimic, mai au o şansă la întoarcere, când sigur se vor sincroniza cu semaforul. Strategia e simplă şi eficientă: cu 20-30 de metri înainte de zebră, încep să fileze semaforul, ca să-şi facă paşii corect. Îi ştiu ritmul, deci le e uşor să se sincronizeze cu el astfel încât să pună primul pas pe zebră în momentul în care semaforul arată roşu pentru pietoni.

Când păşesc pe zebră şi semaforul e roşu simt că intră într-o altă lume, mult mai bună decât cea pe care o au în realitate. E o lume deloc anostă, e mai degrabă o junglă în care pensionarul e un fel de super erou care trebuie să se ferească de bestiile pe patru roţi. E probabil singurul moment al zilei în care mai simt adrenalina. Cearta cu administratorul, cu funcţionarii, târguiala de la piaţă, toate astea au devenit rutină pentru ei. O traversare printre maşini care au verde, în schimb, e încă ceva palpitant pentru pensionari.

Problema lor este că şoferii au început să le deprindă apucăturile. Rar mai vezi câte o maşină care trece intersecţia în viteză, la adăpostul culorii verde pe care i-o indică semaforul. Mai toţi şoferii din zonă încetinesc în preajma trecerii. Fac un fel de blat, cum ar veni. Parcă simţind non-combatul, unii pensionari ridică ameniţător bastoanele sau plasele cu cumpărături şi înjură şoferii. Au şi pensionarii dreptatea lor, cum să nu te enervezi când tu treci pe roşu şi şoferul se dă lovit şi se opreşte pentru a te lăsa să treci în siguranţă!?!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Calin
27 aprilie 2010 07:32
Citește mai mult despre: adrenalina pensionari scandal trafic

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult