Alpinismul futilitar, una dintre cele mai periculoase meserii din România

Mai multe ONG-uri au tras un semnal de alarmă că pe clădiri sunt văzuţi tot mai des alpinişti futilitari care îşi pun viaţa în pericol. Spre deosebire de alpiniştii utilitari, cei futilitari se urcă pe clădiri fără nici un fel de asigurare, se urcă exact aşa cum i-a lăsat Dumnezeu, cum se zice. Din acest motiv, riscul unui accident este extrem de mare.

Dintr-un anumit punct de vedere, se poate spune că alpiniştii futilitari sunt sclavii secolului XXI. Din cauza vidului legislativ din domeniu, alpiniştii futilitari ajung pe clădiri siliţi de împrejurări, nicidecum din proprie iniţiativă. În plus, ei nici nu sunt remuneraţi pentru ceea ce fac. Pentru că, să recunoaştem, plata în natură nu-ţi plăteşte întreţinerea sau rata la bancă.

Conform estimărilor făcute de specialişti, cererea de alpinişti futilitari este din ce în ce mai mare, tot mai multe femei cu soţii plecaţi apelând la serviciile lor. Dar, cu toate acestea, guvernanţii refuză să-şi întoarcă privirea spre ei şi să creeze un cadru legal pentru activitatea prestată de ei.

La presiunea ONG-urilor, Emil Boc a promis că va vorbi cu colegii din guvern pentru a-i ajuta pe alpiniştii futilitari. „Să ştiţi că înţeleg foarte bine riscurile la care se expun alpiniştii futilitari. Nu de puţine ori i-am văzut în acţiune pe blocul unde locuiesc cu soţia. Numai norocul a făcut ca nici unul să nu cadă până acum. Sper să conving colegii din guvern să adoptăm o serie de măsuri prin care să-i prozejăm”, a promis premierul în faţa reprezentanţilor unui ONG care luptă pentru drepturile alpiniştilor futilitari.

Scris de Calin
13 decembrie 2010 17:12

Alte articole

Vezi mai mult