Apicultura, din ce în ce mai nerentabilă, că toți trântorii au pensii speciale

Tot mai mulți crescători de albine se plâng că o duc rău, din cauza trântorilor. Aceștia primesc prin lege pensii speciale și un stup separat, mai mare, în care stau singuri, asta în timp ce albinele se înghesuie cu sutele de mii în stupii lor. În anumite cazuri, pe lângă pensiile speciale, mulți trântori primesc inclusiv decorații de la președinte.

”Înainte mai era cum mai era, dar când s-a dat legea ca 40% din miere să fie dată trântorilor, asta ne-a cam pus în cap”, spune Decebal Popescu, apicultor.

O altă lege este că trântorii au prioritate la intrarea și ieșirea din stup, deranjând albinele lucrătoare. ”N-am avut cum să implementăm dispozițiile cu mini-girofare pe trântori, dar albinele se dau oricum la o parte, că trântorii sunt mai mari și mai puternici”, spune același Decebal Popescu.

Ce e mai grav este că în absolut toți stupii birocrația sufocă producția. Albinele trebuie să ceară anumite acte de la trântori ca să poată ieși să adune nectar: ”Nu știu dacă ați văzut cum roiesc albinele. Ei bine, 90% din zboruri sunt ca să alerge după niște acte, sau sunt plimbate între ghișeele trântorilor, ele nu adună miere în timpul ăsta”, spun apicultorii.

Scris de TNR
28 aprilie 2020 05:04
Citește mai mult despre: pensii

Alte articole

Vezi mai mult