Arheolog: Carul de luptă al lui Decebal nu avea ITP și era înmatriculat pe Italia!

Descoperire arheologică în Munții Orăștiei, care ne cam pune pe gânduri. Proaspăt descoperitul car de luptă al lui Decebal se pare că avea ITP-ul expirat de 2 ani și lângă el au fost găsite două plăcuțe de înmatriculare de Suburra, cartier al Romei antice.

Ce e și mai dubios este că seria de șasiu a carului de luptă corespunde cu un alt car de luptă dat ca furat în Galia Cisalpina, aparținând unui anume Hortensius Maximus Mafianus, și trecut la rubrica de inscripții cu furturi auto de pe Columna lui Traian.

Herodot menționează un episod în care Decebal ar fi plătit unui negustor, un anume Florinus Samsarius Autos Vitanus să-i aducă un car de luptă cu puțini stânjeni parcurși. Cerințele lui Decebal erau clare: Tractionis integralis, fullissimus optiones, dieselus bisonicus dacicus, iar în cotieră trebuia să încapă lejer o căciulă dacică și o sabie curbată, în caz de ambuscadă a gărzii pretoriene.

Ce e cert e că Decebal nu conducea prea bine, carul de luptă fiind zdrelit complet pe o parte, din cauza coliziunii cu un stejar, sau poate de la o parcare laterală lângă zidurile cetății. Carul de luptă încă avea avariile pornite și bloca două locuri de comati săraci.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
5 august 2020 15:08
Citește mai mult despre: decebal

Alte articole

Vezi mai mult