Până recent, despre obiceiurile funerare ale strămoşilor noştri se ştiau foarte puţine, însă situaţia e pe punctul de a se schimba. În urmă cu câteva zile, în subsolul unui sediu ANAF din sectorul 3 a fost descoperit mormântul perfect conservat al unui războinic dac din perioada anterioară cuceririi romane.

dosarcusinadacic.jpg
"Putem constata că dacii erau înmormântaţi nu doar cu calul şi tradiţionala sabie încovoiată, ci şi cu un dosar cu şină, în caz că au nevoie pe lumea cealaltă şi nu se găsesc acolo", spune Marcelino Vicenţiu, arheolog.

"Nu e primul mormânt dacic unde găsim urme de dosare cu şină, mai exact şinele, fabricate din cupru sau, în cazul căpeteniilor, din aur masiv", explică omul de ştiinţă. "De data aceasta, însă, putem fi siguri că ăsta era ritualul şi nu avem de a face cu o simplă coincidenţă, războinicul fiind îngropat nu doar cu dosarul cu şină, ci şi cu un specimen de semnătură, câteva ştampile, timbru fiscal şi un teanc întreg de plicuri."

Străvechiul obicei s-a păstrat şi azi în unele sate din Maramureş, unde răposaţilor li se pune în sicriu un dosar cu şină din lemn de brad, menit să înlesnească trecerea în lumea celor drepţi.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Vasile | Tuesday, 11.02.2020 12:40 Social

National Cinematografic