Arheologii au descoperit un judeţ necunoscut între Bihor şi Cluj: “Ar putea fi legendarul Sălaj”

După luni de săpături extenuante, o echipă de arheologi susţine că ar fi descoperit, între Bihor şi Cluj, urme ale unui judeţ necunoscut până acum. Acest judeţ, spun cercetătorii, ar putea fi chiar legendarul Sălaj din folclorul transilvănean, considerat până acum un tărâm fictiv.

“Nu putem trage încă o concluzie definitivă”, declară Decebal Popescu, liderul echipei. “Un lucru e sigur: există un judeţ acolo, la graniţa cu Maramureşul, despre care nu se ştie mai nimic. Într-adevăr, ar putea fi Sălajul din poveştile bătrânilor, deşi unele legende îl plasează în Moldova, altele spun că s-ar afla undeva lângă Polul Nord şi ar fi locuit de inorogi şi elfi.”

Pe de altă parte, mai mulţi oameni de ştiinţă îndeamnă la scepticism: “E ridicol să susţii că aşa-numitul judeţ găsit de aceşti arheologi ar fi Sălajul”, susţine unul dintre aceştia. “Toată lumea ştie că Sălajul e un mit, ca Shambala, El Dorado, Camelot sau fântâna tinereţii. Chiar şi denumirea de ‘ţuică de Zalău’, indicată uneori ca o dovadă a existenţei Sălajului, e un simplu artificiu de marketing care exploatează imaginaţia bogată a oamenilor creduli.”

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Vasile
2 aprilie 2013 17:04

Alte articole

Vezi mai mult