Munca asiduă a arheologilor români deschide o fereastră nouă asupra culturii fascinante a strămoşilor noştri! Dup ani de studiu, o echipă de cercetători de la Universitatea din Tecuci a reuşit să descifreze primele şase litere de pe tăbliţa circulară de la Tărtăria, probabil cea mai veche scriere din istoria omenirii.

tablite_tartaria_descifrate.jpg
"Cel mai probabil, tăbliţa conţine un mesaj alcătuit din şapte foneme, reprezentate prin semne grafice, cum era obiceiul în neolitic. Nu le-am descifrat decât pe primele şase: M, U, I, E, P şi S", spune prof. Decebal Popescu.

"Ar putea fi o incantaţie religioasă sau pur şi simplu o amuletă menită să alunge duhurile rele. Alţi colegi au emis chiar şi ipoteza că era plăcuţa de înmatriculare a unui car de luptă scit, baltic sau scandinav."

"O mărturie de la încoronarea şefului de trib Muiepso? Un ornament funerar sustras din tumulul războinicului Muiepsa? O jertă adresată corespondentului balcanic al zeului maiaş Muiepsl? Foarte curând vom desluşi misterul", a declarat un alt cercetător, convins că revelaţia e iminentă.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Vasile | Friday, 20.07.2018 16:51 Social

National Cinematografic