Avantajul nebănuit al plajelor acoperite cu chiştoace: Din ‘96 nu s-a mai tăiat nimeni într-o scoică

Vă mai amintiţi când v-aţi tăiat ultima dată piciorul într-o scoică pe litoralul românesc? Probabil că nu: potrivit datelor oficiale, ultimul caz de tăiere într-o scoică a avut loc tocmai în vara lui 1996. Responsabil pentru această situaţie îmbucurătoare, spun medicii, e covorul de chiştoace care le acoperă în fiecare vară şi care fereşte tălpile fine ale românilor de orice contact cu cochiliile tăioase.

Efectul protector al stratului moale de chiştoace iese în evidenţă la Vama Veche, de unde în anii ’80 mai bine de 70% dintre turişti se întorceau cu tălpile zdrelite. „Foarte puţini oameni veneau pe atunci în Vamă. Stăteam în gazdă pe la localnici. Niciodată nu erau mai mult de 100, 120 de fumători pe plajă în acelaşi timp. Era imposibil să se formeze pătura de mucuri pe care, slavă domnului, călcăm cu toţii azi”, spune un bătrân vamaiot, amintindu-şi cu groază de clipele când nimerea cu călcâiul într-o midie ciobită. „Acum, dacă vrei să dai de scoici, sapi în chiştoace o după-amiază întreagă.”

Cu toate acestea, scoicile ar putea face din nou victime pe plajele româneşti pe măsură ce stratul de chiştoace se subţiază. „Având în vedere că ţigările se scumpesc pe zi ce trece, măcar ONG-urile care militează pentru curăţenie să-şi reconsidere atitudinea. Altfel o să să se lase cu sânge”, a avertizat un specialist.

Scris de Vasile
10 iunie 2014 11:06

Alte articole

Vezi mai mult