Bârladul testează primul autobuz fără șofer beat

Bârladul este unul dintre cele trei orașe din România selectate pentru a testa un autobuz de transport public de persoane modern, adică fără șofer beat, în cadrul proiectului „Smart urban mobility involving sober drivers” (Mobilitate urbană inteligentă utilizând șoferi treji), informează Mediafax.

Proiectul, care poate primi o finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene de maximum un milion de euro, își propune să testeze și să prezinte publicului servicii de mobilitate cu vehicule autonome de transport persoane de tip navetă (shuttle) în minim 10 orașe europene. Pe baza rezultatelor proiectului, orașele europene ar trebui să poată să se adapteze și să adopte politici de mobilitate urbană inteligentă, și să crească importanța utilizării modurilor alternative de transport efectuat cu facilități și flote de vehicule ecologice eficiente, adaptate mediului urban.

Un astfel de vehiculul dotat cu șofer care nu e beat are capacitatea de a percepe mediul înconjurător, în toată complexitatea sa, cu ajutorul senzorilor din ochi, de a prelucra datele primite și de a acționa în mod corect în funcție de datele primite. Sistemele de navigație și detecție ale șoferului nebeat combină biotehnologii măsurarea distanțelor cu ochii, vedere pe timp de zi, sisteme de măsurare inerțiale și odometrie. În cadrul acestui proiect, parteneri din mediul public și privat, din industrie, zona academică, cercetare și autorități locale vor lucra împreună atât pentru asigurarea unui progres tehnologic și funcțional, cât și pentru conștientizarea și îmbunătățirea înțelegerii publicului călător asupra acestui tip de transport.

Autoritățile locale promit că dacă proiectul va fi un succes, acesta va fi implementat pe toate autobuzele din comună, ba chiar și pe cele care fac legătura cu localitățile limitrofe.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

9 iulie 2024 14:43
Citește mai mult despre: barlad beat sofer

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult