Bătrâneţe, vorbe grele. O clasificare a pensionarilor

Înţelepciunea populară – din ce în ce mai nepopulară în zilele noastre – spune cam aşa: Cine nu are bătrâni, să-şi cumpere. Mă rog, probabil că asta era o vorbă a negustorilor de sclavi, dar să nu divagăm.

Probabil că mulţi sunt interesaţi să testeze validitatea proverbului. Există oameni care n-au bătrâni şi care vor să-şi cumpere. (În ziua de azi, gratis nu-ţi dă nimeni.) Apare, prin urmare, întrebarea : Ce fel de bătrân să-mi cumpăr? Iată câteva variante.

Pensionarul de autobuz. Bătrânii au o dezinvoltură socială ieşită din comun. În privinţa asta, ei sunt opusul adolescenţilor. Tinerii sunt nesiguri, instabili, stau ca pe ace. Nu ştiu exact ce se cuvine şi ce nu. Bătrânii, dimpotrivă, par nişte don juani unşi cu toate alifiile pentru reumatism. Intră uşor în vorbă cu oricine şi despre orice. Apropierea fizică din autobuze le dă posibilitatea să iniţieze o grămadă de conversaţii, în special între ei. Dacă n-ar fi vârsta, ai zice că au ieşit la agăţat.

Pensionarul contemplativ. Se opreşte pe stradă din senin ca să se uite la o casă, la o maşină sau pur şi simplu la o poartă nouă. Alteori, tocmai a văzut ceva pe jos şi se apleacă să se uite mai bine ce e. De multe ori e vorba de o bucată de carton, de cauciuc sau – de ce nu? – de asfalt. Când te vede prin preajmă, te întreabă dacă tu ai aruncat-o.

Pensionarul securist. Starea lui naturală e aia de pândă. Ştie tot ce se întâmplă în bloc şi mai mult decât atât. Dacă formezi un număr la interfon, te întreabă la cine vrei să mergi. Pentru vecini, e ăla care le bate obrazul că nu-şi plătesc întreţinerea, deşi au bani. Iar el ştie exact câţi bani are fiecare.

De cele mai multe ori, pensionarul securist stă uşă-n uşă cu o femeie tânără (oricum, mai tânără decât el) şi singură care ţine mai mult decât e omeneşte posibil, în asemenea condiţii, la intimitatea ei. Dacă până acum n-a intrat de unul singur să-i citească apometrele în timp ce ea face sex, nu-i timpul trecut.

Scris de TNR
15 octombrie 2010 13:10

Alte articole

Vezi mai mult