Bravo, România! Salamul cu barbă a obţinut statutul de produs tradiţional protejat în Uniunea Europeană

După magiunul de Topoloveni şi salamul de Sibiu, încă un reper al patrimoniului gastronomic românesc primeşte statutul de produs tradiţional protejat în UE! Este vorba despre salamul cu barbă, înregistrat în urmă cu două zile cu indicaţie geografică protejată (IGP) în urma unui pariu între funcţionarii Ministerului Agriculturii.

„În lipsa oricărei opoziţii din partea UE, produsul ‘Salam cu barbă’ primeşte denumirea de indicaţie geografică protejată la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, a precizat, încercând să nu pufnească în râs, un reprezentant al Asociaţiei Producătorilor de Salam cu Barbă (APSB) din Olteniţa.

„E o prostie, dacă mă întrebaţi pe mine. Oricât s-ar mândri măcelarii din Olteniţa cu el, salamul cu barbă – sau salamul bărbos – nu e decât un tip de salam de Sibiu. Mai exact, salam de Sibiu cu capul viu”, a declarat un expert în mezeluri. „Alţii sunt de părere că salamul bărbos e înrudit mai degrabă cu salamul de vară, fiind o varietate cu capul afară.”

„Mie mi se pare un gest firesc. De mai bine de 200 de ani, salamul cu barbă e cel mai râvnit produs de pe meleagurile noastre. În plus, fabricarea salamului cu barbă autentic e un procedeu complicat şi anevoios – gândiţi-vă că mezelul nostru trebuie lăsat la maturat luni întregi, în condiţii atent controlate, până dezvoltă barba stufoasă atât de apreciată de cunoscători. Acum că avem titlul de produs tradiţional, poate scăpăm de imitaţiile ieftine, cu barba lipită sau mai rău, desenată”, spune un producător.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Vasile
6 iunie 2018 17:19
Citește mai mult despre: indicatie geografica produs traditional salam

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult