Ca să facă faţă gerului, românii vor fi obligaţi de la anul să se doteze cu calorifere de iarnă

Temperaturile scăzute au convins autorităţile că trebuie să facă ceva pentru ca pe viitor gerul să nu-i mai prindă nepregătiţi pe români. Ca urmare, Ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Igaş a dispus ca, începând de la 1 ianuarie 2013, toate locuinţele care vor să funcţioneze pe perioada iernii să fie dotate cu calorifere de iarnă. Acestea sunt făcute dintr-un material mai moale decât caloriferele de vară şi au rizuri mult mai adânci, pentru ca gigacaloria să adere la suprafaţa caloriferului. Apartamentele peste 100 de metri pătraţi vor trebui echipate şi cu lanţuri.

Ministrul Igaş spune că nu se va admite folosirea caloriferelor all-season, cu care sunt dotate majoritatea locuinţelor din România, deoarece la teste acestea au avut performanţe extrem de slabe, pierzând controlul căldurii şi lăsând atât proprietarul imobilului, cât şi persoanele care se aflau alături de el în casă, să îngheţe. De asemenea, trebuie să vă montaţi acelaşi model de calorifere de iarnă în toate camerele pentru ca locuinţa să aibă stabilitate.

Pe de altă parte, ştiut fiind că vara caloriferele de iarnă consumă extrem de mult şi cam degeaba, autorităţile recomandă ca atunci când temperaturile cresc peste zero grade, imobilele să fie duse în service ca să li se monteze la loc caloriferele de vară.

Traian Igaş vrea sancţiuni dure pentru cei care vor încerca să faţă gerului cu calorifere nepotrivite. El spune că aceştia nu se pun în pericol doar pe ei înşişi, ci şi pe vecini sau pe cei care le intră în locuinţă, astfel încât dacă se vor descoperi apartamente sau case neechipate cu calorifere de iarnă, ele vor fi imediat confiscate, proprietarii putând să le ridice de la Poliţie după terminarea gerului.

Scris de TNR
7 februarie 2012 14:02

Alte articole

Vezi mai mult