Cămătarii, mai căutaţi decât băncile: “Îţi iau un deget-două, dar nu şi demnitatea”

Băncile devin tot mai neatractive, arată un studiu efectuat de cercetătorii britanici. Condiţiile grele impuse de instituţiile bancare la credite, dar şi numeroasele paragrafe cu font microscopic, din contractele de credit, îi împing pe cei aflaţi în nevoie de sume mari către cămătari, aceştia din urmă părând mai umani şi mai binevoitori.

“Am de rambursat un credit de 12.000 de lei către o bancă, şi mi-a mâncat zilele. M-am trezit cu dobânzi uriaşe, de care nu ştiam, deşi banca mi-a spus că sunt scrise clar în contract, alb pe alb”, se plânge Mihai P., victimă a sistemului bancar.

“Mi-am vândut casa, maşina, un rinichi şi 2 din cei 11 copii, dar tot nu am ajuns la zi cu ratele. Aşa am ajuns să mă împrumut la cămătari, ca să rambursez creditul la timp. Fără câteva degete, hai şi o mână, pot trăi, dar fără demnitate mai greu”, a continuat acesta.

Diferenţele dintre bănci şi cămătari se reflectă şi în cifre. Dacă luăm cazul lui Mihai P., acesta are de rambursat 75.000 de lei, din cei 12.000 contractaţi iniţial, dacă adăugăm dobânzile şi comisioanele. La cămătari, acesta ar fi avut de returnat doar 50.000 de lei, penalităţile fiind minore, de un deget pe zi.

Avem pagină nouă de Facebook, Times New Roman 2.0, că pe aia veche ne-a șters-o Facebook. Ca să ai la ce da follow.

Scris de Luchian
10 septembrie 2014 13:21
Citește mai mult despre: banci camatari

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult