Campanie de salvare a satului românesc! Fundația Prințului Charles a adoptat o parte din București

Cine credea că prințul Charles se va opri la Viscri când și-a propus să salveze satul românesc de la extincție se înșela amarnic. Iată că un program al Mihai Eminescu Trust – fundația moștenitorului coroanei britanice – este dedicat special pentru salvarea ultimului țăran autentic din Europa, țăranul de București.

Pentru aceasta fundația prințului a luat special în grijă o serie de blocuri din capitală, amenințate cu distrugerea sau anveloparea termică, și depune eforturi considerabile pentru a le menține la forma străveche. „Sămânța urbanizării înmugurise și aici, am văzut deja țărani care nu mai creșteau găini în balcon, dăduseră jos de pe pereți tradiționalele carpete și chiar se apucaseră să zugrăvească casa scării. Tavanul înnegrit de fum de țigară, o frescă a vremurilor, era amenințat cu distrugerea”, a povestit președinta fundației care se ocupă de restaurarea.

Acum țăranii de București se adună la șezătoare în fața blocului, la un clondir de bere la PET și deapănă snoave și eresuri din zori până în apus de soare. Țăranii au revenit la meșteșuguri tradiționale, construind obiecte artizanale pentru turiști din piese furate de la uzină. Pe uliță se salută puternic, trăgând din claxon de răsună tot satul. Mulți dintre ei au reînceput să crească boi și vite, pe care mai apoi le trimit la facultate, la jurnalism.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Eftimie
24 martie 2015 10:03

Alte articole

Vezi mai mult