Cea mai veche artă marţială din lume, Smar-do, se practică şi astăzi în localurile vasluiene

O delegaţie de călugări shaolin se află în această perioadă într-un bar de zi din judeţul Vaslui pentru a se iniţia în tainele celei mai vechi arte marţiale din lume. “Cunoscută în China ca Smar-do, aceasta are o tradiţie de peste 2000 de ani”, a declarat unul dintre călugări. “De la wushu la karate, toate artele marţiale sunt, în esenţă, variante modificate de luptă vasluiană.”

“Această artă marţială s-a născut spontan printre daci”, explică sensei Sandu T., câştigătorul mai multor campionate locale de Smar-do. “Ei ţineau mult la onoare. Întreaga comunitate se implica atunci când, de pildă, un dac îi răsturna celuilalt cornul cu vin. Cu cât luptătorii aveau mai mulţi dinţi lipsă, cu atât erau mai respectaţi.”

Supravieţuirea acestui sport se explică prin faptul că, în mod tradiţional, dojo-urile erau situate chiar în cârciumă, unde vasluienii se retrăgeau între incursiunile otomane. “Jin-ul, cum i se spune la noi în Moldova, e principiul vital în filosofia Smar-do”, le-a explicat shaolinilor un localnic.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Vasile
25 august 2012 10:08

Alte articole

Vezi mai mult