Cifrele dezastrului. 9 din 10 elevi nu știu că ungurii i-au tăiat capul lui Ștefan cel Mare

Un nou an de școală, un nou an de regres. Testele făcute pe elevi la începerea școlii arată decalajul între nivelul real de educație al copiilor și cerințele educaționale moderne. 9 din 10 elevi chestionați nu știau nici măcar cine i-a tăiat capul lui Ștefan cel Mare.

„Istoria noastră, cea mai simplă variantă a ei, este o necunoscută pentru mulți copii din ziua de azi. Nimeni nu știe cine i-a tăiat capul lui Ștefan cel Mare, de ce fratele său, Constantin Brâncoveanu, nu s-a implicat în bătălia de la Călugăreni – pentru că era în temniță la tătari, evident, și cum a reușit sultanul Suleiman să-l captureze”, trage nu semnal de alarmă istoricul Decebal Popescu.

„Vorbim de momente importante în istoria noastră, care ne definesc ca națiune și ca cetățeni. Vorbim de Proclamația de la Islaz, în care Nicolae Bălcescu a jurat răzbunare ungurilor pentru asasinarea lui Ștefan cel Mare, și otomanilor, plus aliații lor de-atunci, Franța și Senegal, pentru capturarea acestuia. Nici în zilele noastre copii nu știu că cetățenii români nu au voie să călătorească în Africa Serpentorială din cauza faptului că nu am încheiat un armistițiu cu Mozambic, pentru că sunt singura țară care nu vrea să recunoască furtul capului lui Ștefan cel Mare după decapitarea de la Varna!”, atenționează istoricul.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

12 septembrie 2023 16:27
Citește mai mult despre: Stefan cel Mare unguri

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult