Concurs TNR: Secretarul de partid

Anii de dinaintea Revolutiei. Un secretar de partid, de la judet, tovarasul B. Genul activistului de succes a acelor timpuri si nu numai, aproape de 60 de ani, burta obisnuita, barbie dubla, ceafa groasa si rosu in obraji. Sectorul de care raspundea pe linie de partid cuprindea zona industriala a orasului cu cateva fabrici precum si o localitate rurala din imprejurimi. Respectivul tovaras era nelipsit de la sedintele de partid organizate in intreprinderile ce erau in zona sa de competenta si a reusit performanta ca participantii sa astepte cu interes sedintele nu din cauza lucrurilor „minunate” ce se discutau acolo ci pentru a vedea cum tovarasul B. adoarme. Da, adormea pe scaun si din cand in cand se trezea si mormaia ceva dezaprobator. Cateva dintre aceste treziri bruste si comentariile sale au ramas in legenda prin partea locului.
Sedinta de partid la o intreprindere ce se ocupa cu producerea apei calde si transportul acesteia si a aburului. Ca de obicei se facea din tantar armasar, ceva trebuia discutat si la aceste sedinte. Avusese loc o avarie, undeva in camp, la un cot al conductei aceasta s-a spart din cauza unui dop de aer care lovise in acel loc. Cei de meserie numeau acel aer din conducta „berbec”. Tov. B. trezit din somn la sfarsitul prezentarii facuta de responsabil a prins din zbor cuvintele cheie „berbec, conducta, lovitura, avarie”.
– De cine apartine acel teren? Cine pasuneaza acolo? Sa fie chemat ciobanul care a permis ca berbecii sa sparga conducta?
Va puteti inchipui in ce hal de haz nebun, dar retinut cu greu, a continuat respectiva sedinta.
O alta sedinta la o uzina mecanica. Deoarece trebuia neaparat cineva criticat, seful de sectie l-a pomenit pe muncitorul membru de partid X.
– Tovarasul X. nu a dat dovada de seriozitate in munca conform indrumarilor Secretarului General al Partidului si a gresit reperul la mai multe piese cu 5 miimi.
Tov. B. trezit ca de obicei si neavand nici o notiune de baza in privinta lucrului cu miimi, sutimi ori zecimi intervine:
– E bataie de joc, tovarasi. Propun sanctionarea aspra a acestui tovaras. Nu are nici o scuza. Mai intelegeam daca gresea cu cateva zecimi ori chiar sutimi. Dar aici e vorba de miimi, foarte grav, de neiertat, a perorat el sub privirile consternate ale inginerilor de fata.
Acesta era tov. B. un personaj plin de sine care nici nu concepea ca el  sa greseasca. Interesant faptul ca nimeni nu se temea de el, toata lumea se amuza asteptand urmatoarea gafa.
Text trimis de Moldovan Sorin

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Calin
23 noiembrie 2009 10:29

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult