„Copii” sau „copiii”? Academia simplifică regulile! Câţi copii avem, atâtea i-uri punem

Curând, ortografierea cuvintelor cu multe i-uri nu va mai fi un mister pentru nimeni! Recent întrunită, Academia Română a propus noi norme de scriere, menite să pună capăt nelămuririlor privind pluralul corect al multor substantive. Noua regulă, spun lingviştii, poate fi rezumată în câteva cuvinte: “Câţi copii avem, atâtea i-uri punem”.

“Până şi nouă ne e uneori neclar dacă e cazul să scriem ‘copii’ sau ‘copiii’, mai ales pe Facebook, unde găsim atâtea variante”, declară Răzvan Fediuc, academician. “De ce nu ne-am gândit mai devreme la această regulă simplă? Când e unul singur, se scrie copil, cu un singur i. Când e vorba de doi copii, scriem copii cu doi i; când sunt trei, scriem copiii. Şi aşa mai departe. Regula va fi valabilă pentru toate substantivele cu plural în -i: un câine, trei câiniii. Un băiat, şapte băieţiiiiiii. Simplu şi eficient!”

Un sprijin neaşteptat pentru noua normă a venit din partea economiştilor, care susţin că aceasta îi va convinge pe români să se mulţumească cu puţin: “Oamenii care cumpărau în mod normal zece, unsprezece pâini se vor limita la două, trei, pentru că vor obosi repede să înşire i-uri pe lista de cumpărături.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Vasile
8 aprilie 2013 18:24

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult