Fiecare regiune cu particularitățile ei. La fel ca accentul molcom, ardelenii au și alte trăsături care îi dau de gol. În Ikea, de exemplu, e imposibil să nu observi că mulți vizitatori umblă cu pantofii în mână, că aa au învățat ei în Ardeal, să te descalți când intri într-o casă.ardelean_in_ikea.jpg

Chiar și printre ardeleni există diferențe. Cei veniți din Oradea îşi pun şi papuci la ei, de-acasă. Clujenii spun că e ridicol să faci așa ceva, pentru că nu e necesar. Fiind mereu un exemplu pentru alți ardeleni, ei își cumpără papuci de-acolo din Ikea, din ăia roșii”, spune antropologul Decebal Popescu.

Ardelenii au și alte reguli, învățate temeinic în familie: Pantofii nu-i lași din mână pe vreun raft, că se confundă ăia de expoziție și-i încurci. Nu-i lași nici în coș, că ți-i fură miticii, măi. Unul din Sibiu și-a pus pantofii în coş şi i-au dispărut cât s-o uitat el la răzătoare şi mai ştiu eu ce-o făcut pe-acolo prin Ikea”, spune un ardelena pățit.

N-au fost puține situațiile în care ardelenii din Ikea i-au certat pe olteni, moldoveni, sau mitici: ”Așa intri tu pe covoare? Și în baie, cu noroiul ăla pe gumari?”. Tot ardelenii sunt singurii care întreabă unde e raionul de nailoane pentru covor și la casă fac scandal când află că nailonul de protecție nu e inclus în preţ.

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de Ionut | Saturday, 30.11.2019 11:33 Social

National Cinematografic