Fiecare regiune cu particularitățile ei. La fel ca accentul molcom, ardelenii au și alte trăsături care îi dau de gol. În Ikea, de exemplu, e imposibil să nu observi că mulți vizitatori umblă cu pantofii în mână, că aa au învățat ei în Ardeal, să te descalți când intri într-o casă.ardelean_in_ikea.jpg

Chiar și printre ardeleni există diferențe. Cei veniți din Oradea îşi pun şi papuci la ei, de-acasă. Clujenii spun că e ridicol să faci așa ceva, pentru că nu e necesar. Fiind mereu un exemplu pentru alți ardeleni, ei își cumpără papuci de-acolo din Ikea, din ăia roșii”, spune antropologul Decebal Popescu.

Ardelenii au și alte reguli, învățate temeinic în familie: Pantofii nu-i lași din mână pe vreun raft, că se confundă ăia de expoziție și-i încurci. Nu-i lași nici în coș, că ți-i fură miticii, măi. Unul din Sibiu și-a pus pantofii în coş şi i-au dispărut cât s-o uitat el la răzătoare şi mai ştiu eu ce-o făcut pe-acolo prin Ikea”, spune un ardelena pățit.

N-au fost puține situațiile în care ardelenii din Ikea i-au certat pe olteni, moldoveni, sau mitici: ”Așa intri tu pe covoare? Și în baie, cu noroiul ăla pe gumari?”. Tot ardelenii sunt singurii care întreabă unde e raionul de nailoane pentru covor și la casă fac scandal când află că nailonul de protecție nu e inclus în preţ.

beretnr4bnnrmic.png

Dacă ți-a plăcut acest articol, sigur o să-ți placă și berea Times New Roman. Nu că vrem să ne lăudăm, dar ne pricepem la bere cel puțin la fel de bine ca la scris virale. Convinge-te singur: bereatnr.ro/shop!

Scris de Ionut | Saturday, 30.11.2019 14:33 Social

National Cinematografic