Cutremur în arheologie! Scenele de pe Columnă sunt de la demolarea unei tabere ilegale de daci

O echipă mixtă de cercetători români şi italieni a descoperit indicii clare că scenele de pe Columna lui Traian nu reprezintă cucerirea Daciei, ci demolarea unei tabere ilegale de daci stabiliţi undeva la periferia Romei, care înnebuniseră romanii urlând pe străzi „Fiare vechi luooooom” în limba latină.

„Vegetaţia, tipurile de structuri de locuit, adică acele barăci acoperite cu crengi şi corturi în care vedem că locuiau dacii, toate demonstrează că dacii de pe Columnă trăiau undeva într-o zonă mediteraneeană, nicidecum în munţii Orăştiei, unde aveau cetăţi mari, din piatră, cu turnuri”, susţine Decebal Popescu, arheolog.

Potrivit studiului, numărul de soldaţi romani înfăţişaţi pe Columnă implică mai degrabă o echipă de intervenţie în forţă, nicidecum o armată de invazie.

Arheologii susţin că zvoarele istorice din perioada respectivă par să confirme noua ipoteză.

„Avem un papirus despre o grupare de daci care umblau pe străzi, deranjând patricienii la primele ore ale dimineţii urlând Antiquis Ferrus Accipiamuuuuus. Avem o inscripţie despre dacii aciuaţi în Suburra, care au primit în anul 101 câte 300 de Sesterţi pentru a se întoarce în Dacia, dar au revenit în 105, iar asta explică perfect situaţia de pe Columnă”, a mai declarat arheologul Decebal Popescu.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Ionut
17 octombrie 2013 03:26

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult