De Bobotează, credincioşii ies pe baltă pentru a prinde crucea la râmă!

Unele dintre cele mai interesante tradiţii de Bobotează sunt cele ale pescarilor. În mod tradiţional, în fiecare an de 6 ianuarie aceştia merg pe baltă pentru a da la cruce cu râmă sau alte tipuri de momeală – de exemplu miez de anafură. Printre pescari se spune că dacă reuşeşti să prinzi crucea o să ai noroc tot anul, dar pentru asta trebuie să vii foarte de dimineaţă, imediat după ce a aruncat popa crucea în apă, fiindcă altfel se dă la fund şi n-o mai prinzi.

„Nu e simplu să prinzi crucea”, spune Ivan Pop, unul din veteranii datului la râmă de Bobotează. „Nu e ca pescuitul la răpitor, ăsta e pescuit la Mântuitor şi trebuie să fii foarte atent să nu te vadă crucea, că e şmecheră şi după aia nu mai muşcă până la Judecata de Apoi. De aceea eu recomand să căutaţi bălţi cu apă sfinţită, acolo îi place crucii cel mai mult să stea. Dacă ai baftă, poţi să prinzi un crucean de mai mare dragul, eu anul trecut de exemplu am avut o captură record, o cruce cu braţele mai mari ca ale mele. Din păcate n-am putut s-o mănânc, că era plină de cuie”.

Chiar dacă unii mai încearcă să dea la cruce şi cu mir, tămâie sau maslu, pescarii cu experienţă spun că foarte rar se întâmplă să pună crucea botul la aşa ceva. Nici cu momeli artificiale nu prea o să aveţi succes. „În cel mai rău caz”, explică Ivan Pop, „dacă rămâi fără momeală, poţi pune în cârlig o cruciuliţă mai mică, că de obicei crucile mari nu se dau îndărăt să muşte la aşa ceva”. Acesta este şi motivul pentru care cei mai mulţi pescari ortodocşi nu pleacă de acasă fără să aibă măcar o cruciuliţă la gât .

Scris de TNR
6 ianuarie 2012 08:01

Alte articole

Vezi mai mult