De ce nu s-au întors păsările călătoare? Și-au făcut un rost afară?

Deși e vremea ca păsările migratoare să se întoarcă în țară, cele mai multe cuiburi din România sunt încă pustii. Păsările și-au depus ouăle prin țările calde și nu mai vin în România decât de sărbători, în vizită.

Ornitologul Valeriu Sturdza explică fenomenul ca fiind trist, dar previzibil: „Păsările au simțit că nu au niciun viitor în această țară, iar instictul le-a împins să plece. Deocamdată, în România au mai rămas doar două feluri de păsări: păsările de pradă, care mănâncă de vii animalele fraiere, și pelicanii, care înghit orice și nu au mari pretenții de la viață. Doar unii pelicani, mai descurcăreți, trăiesc din taximetrie.”

Afară în schimb, multe dintre păsările românești au ajuns să aibă o situație materială foarte bună. Cele mai multe păsări lucrează în domeniul IT și stau opt ore pe zi pe cablurile de internet. Păsările necalificate fac munca de jos, de pe trotuar, culegând resturi de sanviș. Prin piețele publice din Europa de Sud, unele păsări românești trăiesc bine din cerșit, impresionându-i pe străinii ignoranți care le cred păsări refugiate.

Scris de TNR
11 aprilie 2011 16:14

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult