De Paște, chinezii vopsesc icrele roșii și ciocnesc un ou de pește

Tradițiile poporului chinez sunt foarte asemănătoare cu ale românilor, însă cu unele diferențe. Dacă de pe masa de Paște a românului nu lipsesc cozonacul, carnea de miel și ouăle roșii, chinezii tradiționaliști aștern pe un scaun un pișcot, o vrabie fiartă și câteva ouă de pește, vopsite în diverse culori.

Încondeierea icrelor este o artă populară chineză ce datează încă de pe vremea dinastiei Pingpong. Adevărate opere de artizanat, icrele vopsite sunt așezate apoi într-o coajă de alună sau într-un capac de bere, pentru a fi admirate de toată familia în această zi de sărbătoare. Pe la orele prânzului, familia chineză se așează la masă și se uită cu atenție la aceste bucate, timp de 30-40 de minute cel puțin. Apoi ciocnesc fiecare câte un ou de pește vopsit, îl pun la loc și pleacă liniștiți la serviciu.

Un alt simbol al Paștelui chinezesc este hamsterul de Paște, despre care chinezii cred că aduce daruri pentru copiii. Evident, nimic mai fals, pentru că hamsterul nu le aduce niciodată nimic copiilor chinezi. De Paște hamsterul vine mereu cu mâna-n fund, se urcă pe masă, bine-mersi, bea, mănâncă tot și pleacă. Adevărul e că hamsterul este de fapt un animal foarte păgân, pe care chinezii îl cresc pe lângă casă pentru blană, carne, lapte și ouă.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
17 aprilie 2011 08:24

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult