Delfinul mincinos, o nouă specie de delfin la Marea Neagră

Dresorii de la Delfinariul din Constanţa au făcut o descoperire senzaţională. Delfinilor care obişnuiesc să mintă pentru a primi mai mult peşte începe să le crească nasul. Treptat, aceşti delfini au suferit o mutaţie genetică şi au devenit o nouă specie, astfel că progeniturile lor au capacitatea de a minţi încă de la naştere.

Iată cum a început totul. În general, delfinii sunt încurajaţi de stimulente, întocmai ca bugetarii. Pentru fiecare truc pe care îl execută corect ei primesc drept recompensă un peştişor. Însă în dresaj, ca şi în orice alt domeniu, sinceritatea este o primă condiţie. Iată ce ne explică dresorul şef al delfinariului din Constanţa, Constantin Năvădaru: „Aici suntem o echipă, formată din dresori şi delfini, nu ne minţim între noi! Comunicăm, discutăm probleme tehnice, dar avem nişte reguli: dacă faci o săritură frumoasă, primeşti un peşte. Dacă în schimb nu ţi-a ieşit săritura, atunci faci trei ture de bazin, fără comentarii! Dar am observat că unii dintre delfini nu recunosc că au greşit şi vin la mine să le dau peşte! Eu întreb: „Mă, ai făcut trei ture de bazin? Că io am numărat doar două!” El începe: „Da, şefu, am făcut chiar patru, dar n-aţi fost atent…” Şi uite aşa le creşte nasul.”

O altă problemă cu delfinii mincinoşi sunt exagerările. După program, delfinii povestesc între ei ce peşte au prins ei când trăiau în mare, însă mint de îngheaţă apa din bazin. Domnul Năvădaru îşi aminteşte: „Am auzit o discuţie între ei când un mascul vârstnic se lăuda că a prins el într-o vară optzeci de stavrizi la un kil bucata, plus un rechin de un metru şi jumate! Vă daţi seama că Pinochio l-am poreclit!”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
19 octombrie 2010 13:57

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult