Descoperire arheologică senzaţională din Epoca Fierului, furată şi dezmembrată de ţigani

După ce la sfârşitul săptămânii trecute arheologii au dezgropat, pe traseul viitoarei autostrăzi Orăştie-Sibiu, un tezaur extraordinar din Epoca Fierului, acesta a fost găsit azi de poliţişti la REMAT. Oamenii legii spun că tezaurul, considerat de ţiganii din zonă a avea o valoare inestimabilă, a fost furat în timpul nopţii cu ajutorul unor pânze de bomfaier, dezmembrat şi vândut pe bucăţi.

Deşi arheologii susţin că senzaţionala descoperire din Epoca Fierului îşi are locul într-un muzeu, minoritatea romă o revendică drept parte a moştenirii lor culturale. „Cea mai bună dovadă”, spun reprezentanţii ţiganilor, „este acea că tot tezaurul constă practic din fier vechi. De asemenea, e clar că oamenii care l-au creat nu cunoşteau scrisul. Ce dovadă mai bună vreţi că acest tezaur aparţine strămoşilor noştri?”

Romii mai spun că cel mai probabil tezaurul din Epoca Fierului a fost îngropat deoarece în acele timpuri nu exista încă REMAT, astfel încât străbunii lor li l-au lăsat moştenire în speranţa că vor veni şi timpuri mai bune, când tezaurul va putea, în fine, să fie dus la fier vechi.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de TNR
24 aprilie 2012 12:04

Alte articole

Vezi mai mult