Descoperire arheologică senzaţională din Epoca Fierului, furată şi dezmembrată de ţigani

După ce la sfârşitul săptămânii trecute arheologii au dezgropat, pe traseul viitoarei autostrăzi Orăştie-Sibiu, un tezaur extraordinar din Epoca Fierului, acesta a fost găsit azi de poliţişti la REMAT. Oamenii legii spun că tezaurul, considerat de ţiganii din zonă a avea o valoare inestimabilă, a fost furat în timpul nopţii cu ajutorul unor pânze de bomfaier, dezmembrat şi vândut pe bucăţi.

Deşi arheologii susţin că senzaţionala descoperire din Epoca Fierului îşi are locul într-un muzeu, minoritatea romă o revendică drept parte a moştenirii lor culturale. „Cea mai bună dovadă”, spun reprezentanţii ţiganilor, „este acea că tot tezaurul constă practic din fier vechi. De asemenea, e clar că oamenii care l-au creat nu cunoşteau scrisul. Ce dovadă mai bună vreţi că acest tezaur aparţine strămoşilor noştri?”

Romii mai spun că cel mai probabil tezaurul din Epoca Fierului a fost îngropat deoarece în acele timpuri nu exista încă REMAT, astfel încât străbunii lor li l-au lăsat moştenire în speranţa că vor veni şi timpuri mai bune, când tezaurul va putea, în fine, să fie dus la fier vechi.

Scris de TNR
24 aprilie 2012 12:04

Alte articole

Vezi mai mult