Dezechilibru ecologic! Caprele negre, pe cale de dispariţie de când s-a închis combinatul Copşa Mică

La câţiva ani de la închiderea combinatului de la Copşa Mică, cel mai mare producător de fum din România, efectele dezastruoase în ecosistem încep să se vadă. Biologi şi alţi experţi în biodiversitate atenţionează că oprirea furnalelor va duce la dispariţia caprelor negre din Carpaţi.

“Capra neagră este o specie endemică, specifică munţilor aflaţi în zonele poluate. Dacă nu mai sunt fabrici să înnegrească totul în jur, în câţiva ani vom asista la dispariţia acestei specii de pe teritoriul ţării noastre. Cel mai probabil vom avea parte doar de nişte capre normale, de culoare maro”, a declarat Manuel Rotaru, biospeolog profesionist, angajat al centrului pentru studii sociale Mediaş.

Momentan, la nivel naţional, nu există o soluţie clară pentru rezolvarea acestei probleme, nici măcar o stragie. Una din soluţiile propuse a fost accesarea de fonduri europene prin programul operaţional sectorial în timp ce preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu a cerut ca măcar turiştii ce urcă în Făgăraş să fumeze mai mult o perioadă de timp, pentru salvarea ecosistemului.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

27 septembrie 2013 10:06

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult