Dezvelită acum mai bine de un an, statuia lui Traian a început să se plângă că îi e frig

Era doar o chestiune de timp? Stârnitoare de controverse încă de la inaugurare, statuia lui Traian de pe treptele Muzeului Naţional de Istorie revine în centrul atenţiei. Complet nud încă din 2012, de când a fost dezvelit, împăratul roman a cedat psihic, începând să urle către trecători că moare de frig, spun experţii în patrimoniu.

“La început mi s-a părut că halucinez”, spune paznicul muzeului. “Dar şi colegii mei au auzit vocea ciudată, tunătoare care răsuna pe întreg bulevardul. Era, într-adevăr, statuia lui Traian, care o luase razna, strângea tot mai tare în braţe căţeaua de bronz şi îi agasa pe pietoni într-o latină de baltă: ‘Fratre, ai şi tu o căciulă?’ ‘Quod ex vobis est, bă, sculptor? Fă-mi şi mie o canadiană, în … mea!’ Acum s-a mai liniştit, că a ieşit soarele, dar cum se lasă seara începe iar să se vaite şi să sperie copiii.”

“A trebuit să legăm statuia la gură, dar tot se aude până la Universitate cum urlă, doar are plămâni de tablă”, adaugă unul dintre curatorii instituţiei. “Dacă mă întrebaţi pe mine, Ministerul Culturii ar trebui să aloce de urgenţă fonduri pentru sculptarea unui calorifer şi a unei căni de ciocolată caldă lângă statuia cuceritorului Daciei.”

Articolele TNR merg cel mai bine c-o bere TNR alături. Comand-o, c-avem livrare gratuită în toată țara.

Scris de Vasile
5 decembrie 2013 11:12

Alte articole

Vezi mai mult