Din motive istorice, munţii noştri aur poartă

Creatorii de modă din România au anunţat tendinţele oficiale ale acestei veri. Spicuim mai jos dintr-o lecţie de istorie şi geografie a modei din manualul TNR de clasa a treia.


După ce Traian a cucerit Dacia cu farmecul său irezistibil în războialele din 101-102 şi 105-106, i-a luat tot aurul şi l-a dus cu el la Rroma. Moda străzilor din Rroma s-a schimbat mult sub influenţa aurului dacic. Aşa cum arată ea imortalizată pe columna lui Traian, moda rromana era bazată pe lanţuri grele la gât şi brăţări solide legate la mâini.

 

Aurul se regăseşte astăzi în portul popular rromânesc, dar şi anumite domenii ale ştiinţei, precum istoria şi geografia. Munţii noştri au fost primii care au ştiut să aprecieze acest metal preţios şi l-au purtat cu ei peste veacuri.
După cum se ştie, de la daci ni s-au păstrat câteva cuvinte din domeniul zoologiei, precum barză, mânz sau viezure, în timp ce de la rromani ni s-au păstrat termenii din domeniul modei, precum aur, laur sau balaur.

 

Primul autor care a confirmat ipoteza portului popular bazat pe aur masiv este Octavian Goga, care menţionează într-o poezie că munţii noştri purtau aur şi pe vremea sa, în timp ce noi cerşeam fără prejudecăţi şi fără speranţă, din poartă în poartă. Ca şi acum.
Rromii, care după cum bine se ştie se trag din rromani, mai poartă şi astăzi cu mândrie aur la gât, din considerente de patriotism enumerate mai sus.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
5 iulie 2010 09:15
Citește mai mult despre: aur dacia munti traian

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult