Doi cerşetori se legănau…

Locuiesc la capătul tramvaiului 41. În Ghencea. Bănuiesc că nimeni nu şi-ar fi făcut iluzii că locuiesc în Casa Presei, la celălalt capăt al tramvaiului.
Vizavi de staţia de tramvai, pe bulevard, sînt numai bănci, iar în faţa băncilor sînt nişte oameni pe care necunoscătorii, profanii, i-ar putea numi cerşetori. Şi asta din simplul motiv că îţi cer bani.
Eu cred însă că lucrurile trebuie văzute în profunzime.


În primul rînd că nu încearcă să te mintă cînd îţi cer bani: am nevastă bolnavă, am copii strîmbi, nu am serviciu, sau mai ştiu eu ce. Nu, ei îţi pur şi simplu bani, pe principiul „Tu ai, eu nu am”. Nu le dai nu e nici o problemă. Nici măcar nu-ţi poartă pică, pentru că sînt atît de beţi încît e evident că nu disting feţe, darămite să le mai şi reţină.
În al doilea rînd, nu umblă singuri. Mitul cerşetorului de cursă lungă, singuratic, trăindu-şi drama, bîntuit de propriile temeri, nu-şi are rostul aici. Ei umbă numai cîte doi-trei. Şi de cele mai multe ori din grup face parte şi o femeie: fără dinţi, cu faţa vînătă de alcool, cu părul ciufulit, dar mereu cu pantofi cu toc, oricît de mic ar fi acesta.
Nu le dai bani, nu insistă. Poate ai ţigări. Nu ai nici ţigări. Asta e, dar poate ai în mînă o sticlă de jumate de Cola sau Fanta. Vrei să o haleşti tu pe toată, ca porcul? Ok, asta e viaţa. Ei nu se supără, ba chiar îl auzi pe cîte unul din spate:
“Salutări doamnei!”
Niciodată ea nu cere. Ea stă matoală pe bordură, sau se plimbă în cerc, ca un Zombi dereglat total, totdeauna cu faţa în pămînt. Şi la ei, ca şi la oameni, bărbatul aduce banii în casă. Tîrziu mi-am dat seama că ea stă cu privirea în pămînt pentru că dă geană după chiştoace.

Ieri i-am auzit pe doi dintre ei vorbind. Stăteau în cur lîngă un bancomat Raiffeisen.
Primul: Dă, bă, şi mie 20 de mii!
Al doilea: Nu am, nu-ţi dau!
Primul: Ok, nu ai, nu te contrazic, atunci dă-mi 10 mii.
Al doilea: Nu-ţi dau, nu-ţi dau!
Primul: Eşti bulangiu, dă-te dracu’, da’ să ştii că nu o să mai cer bani niciodată de la tine!

Şi-au dat ţigara de la unul la altul.

Avem pagină nouă de Facebook, Times New Roman 2.0, că pe aia veche ne-a șters-o Facebook. Ca să ai la ce da follow.

Scris de Mihai
24 octombrie 2009 09:14
Citește mai mult despre: Bucuresti cersetor tramvai

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult