Doliu în Buzău! A murit ultimul locuitor nemoldovean al județului

O tragedie fără seamăn petrecută în Buzău lasă județul încă și mai în Moldova decât era deja și până acum. Epaminonda Tăgadă, atestat documentar în lumea științifică internațională drept ultimul localnic nemoldovean în viață, s-a stins la 96 de ani, după decenii de gravă suferință cauzată de traiul printre atâția moldoveni de care-l înconjurase soarta.

Nedorita dispariție e deplânsă de toți buzoienii, în frunte cu autoritățile locale, rămase fără ceea ce cu superbă pioșenie numesc „stindardul nostru identitar de nemoldovenism”. „Cât a trăit nea Epamy, am avut în el dovada că buzoienii nu sunt moldoveni, măcar nu 100 %. Puteam scoate capul în lume, aveam cu ce să-i contrazicem pe detractorii care râdeau de Buzău, perpetuând josnicia cum că județul ar fi în Moldova. Dar acum totul s-a sfârșit, din păcate geografia a fost învinsă de anatomie”, se tânguie dărâmat moral primarul Buzăului.

Apropiații bătrânului spun că nu vârsta ar fi cauza morții, ci scârba acumulată față de conlocuitori. „Cum să te minți, bă, în halu’ ăsta?! Terminați cu prostiile, Buzău’ e-n Moldova, dă-vă dreacu’ de mitomani troglodiți!”, ar fi fost ultimele sale cuvinte înainte de a muri, aruncând Buzăul în genunea moldovenismului. Totuși, rudele îi contrazic testamentul identitar: „Și vreai, uăi, tu ti pui la mintia lu’ coțcariu’ șiala batrân? Apî dânsu’ mai știa și graiești?, cî di mult iera sienil, fuji di-aiși!”, susține tanti Varvara cu cel mai regățean accent. Există însă și voci care neagă originea nemoldoveană a lui moș Tăgadă, afirmând că atunci când s-a stabilit în Buzău acesta venise din Brașov, ceea ce face ca ultima speranță de nemoldovenism a buzoienilor să nu fi fost decât o iluzie.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Harald
4 decembrie 2021 12:46
Citește mai mult despre: Buzau doliu moldovean

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult