Expertul TNR explică: Ce înseamnă când soția îți pune un ștreang în brad?

Mai mulți cititori ne-au trimis la redacție scrisori în care ne chestionează cu privire la o serie de obiceiuri legate de sărbătorile de iarnă în privința cărora au o serie de nelămuriri. Majoritatea întrebărilor au fost legate de atârnatul ștreangului în brad: care este semnificația creștină a gestului, ce legătură are cu nașterea domnului și de ce femeile sunt cele care fac de obicei această surpriză bărbatului.

„Este vorba de un obicei vechi de pe aceste meleaguri care are rădăcini aproape precreștine. În noaptea de împodobire a bradului soția merge la soț și-i cere să muncească măcar o dată pe an în gospodărie că nu le poate face ea pe toate. Apoi, în funcție de ce răspunde acesta, îi pune o sticlă de vin sub brad sau un ștreang în vârf, dar nu foarte în vârf, să nu se rupă de la greutate”, explică etnologul rezident Decebal Popescu.

Bărbații care văd acest semn trebuie să ia seamă și să fie atenți prin casă în următoarele zile, grijulii cu cei dragi și chiar și cu soția. În aceste momente se recomandă băutul și mâncatul cumpătat pentru se putea bucura mai deplin de sărbătorile alături de familie.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

19 decembrie 2022 17:06
Citește mai mult despre: brad Sarbatori streang traditii

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult