Expoziţie la Muzeul Ţăranului Român cu tema „Ritualuri de trecere de pietoni”

Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au întrebat ce se întâmplă cu pietonii după ce trec strada. Spiritualitatea profundă a românului a speculat mult pe această temă, dând naştere unei adevărate mitologii a trecerii de pietoni. În cadrul evenimentului intitulat „Ritualuri de trecere de pietoni la români” invitaţii vor încerca să răspundă la marile întrebări ale omului conştient de marea trecere de pietoni: De unde venim şi încotro ne ducem? Oare există viaţă dincolo de trecerea de pietoni?

Românii sunt o naţie privilegiată, pentru că fiecare zonă a ţării are propriile ei ritualuri la trecerea de pietoni. În Maramureş de exemplu, înainte de a trece strada, pietonii obişnuiesc să treacă mai întâi de poartă, celebrele porţi maramureşene fiind nişte locuri de trecere privilegiate. Practic, aici are loc o pre-trecere de pietoni, abia după care urmează adevărata trecere de pietoni.

În zona Vrancei abordarea trecerii de pietoni este mai categorică. Localnicii din zona Mărăşeşti aplică o regulă ce datează de aproape un secol: „Pe aici nu se trece! Trecere de pietoni desfiinţată.”

Atunci când simt că se apropie de trecerea de pietoni, oamenii îşi pun ordine în lucruri şi se împacă cu rudele, ca să poate trece liniştiţi. Mulţi dintre ei se îndoiesc însă că există ceva dincolo de trecerea de pietoni. Profesorul universitar Sebastian Opincă e de părere toate astea sunt simple speculaţii ale oamenilor needucaţi: „Nu putem şti cu adevărat ce e dincolo fiindcă nu s-a întors nimeni să povestească ce e dincolo de trecerea de pietoni.”

Avem pagină nouă de Facebook, Times New Roman 2.0, că pe aia veche ne-a șters-o Facebook. Ca să ai la ce da follow.

Scris de TNR
31 martie 2011 16:15

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult